Ravent

Bol miktarda ilave şeker içerir.
 

Ravent (Rheum rhabarbarum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, Rheum cinsinden, yaprak sapı etli, yaprak ayası süslü çok yıllık otsu bitki. Türkçede Rheum ribes için kullanılan «ışgın» adı bazen ravent için de kullanılmaktadır. Ravendin (Rheum rhabarbarum) yaprak sapı pişirilerek yenirken, ışgının (Rheum ribes) çiçek sapı çiğ olarak yenmektedir.

Ravent yenilebilir mi: Ravent birçok şekilde yenebilir. Genellikle reçellerde ve tatlılarda kullanılır, bunlar bol miktarda ilave şeker içerir. Pişirmeden önce saplarının üst ve alt kısımlarını kesip yaprakları attığınızdan emin olun.

Yaprakları toksik olmasına karşın, yaprak sapı (petiole) beslenme ve tıpta kullanımı nedeniyle dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Batı Avrupa mutfaklarında ve Geleneksel Çin tıbbında kullanım alanı bulmaktadır. Ravent Türkiye'de yetiştirilmemekte ve sınırlı çevrelerce tanınmaktadır.

Ravent bitkisi ne işe yarar. Ravent, bağırsak fonksiyonlarını destekleyen ve bağırsak akışını hızlandıran antrakinonlar gibi maddeler içerir, bu da kabızlığın tedavisinde faydalıdır. Ravent ayrıca ona büzücü bir etki veren tanenler açısından da zengindir. Bu nedenle, küçük miktarlarda ishale de yardımcı olabilir.

Ravent otu, Türk mutfağında reçel ve marmelat olarak tüketilir. Reçel ve marmelat yapılacağı zaman elma ile birlikte kullanılır. Özellikle kek ve turtalara eklenen ravent, çiğ olarak da tüketilir. Sapları soyulduktan sonra tuzlanarak yenilen bitki, Anadolu'da dondurma yapımında kullanılır.

Ravent (Rheum rhabarbarum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından, Rheum cinsinden, yaprak sapı etli, yaprak ayası süslü çok yıllık otsu bitki. Türkçede Rheum ribes için kullanılan «ışgın» adı bazen ravent için de kullanılmaktadır.

Antimikrobiyal: Çalışmalara göre ravent başta Candida türleri olmak üzere birçok mantarlara karşı antifungal etkiye sahip. Bu özelliğini özellikle cilt hastalıklarından sorumlu mantarlara karşı göstermektedir. Ayrıca bağırsakta oluşabilecek kötü bakterilerin çoğalmasını engellemede de etkili!